Produkty z półek sklepowych atakują nas wielkimi napisami na opakowaniach: „Bez glutenu”, „Bez laktozy”, „Bez GMO”, „Tradycyjne” czy „BIO”. Jaka jest jednak prawda? Co nam szkodzi, a co pomaga w zdrowym odżywianiu i modnym byciu fit? Dwoje autorów: biotechnolożka oraz chemik podjęli się weryfikacji tego, co ląduje na naszym talerzu. Sprawdzają szeroko promowane w mediach tezy na temat trendów związanych z jedzeniem. W oparciu o rzetelną wiedzę na podstawie badań naukowych obalają mity, wskazują, które produkty są zdrowe, a jakich najlepiej unikać w diecie. Bressanini i Mautino sięgają zarówno do historii, aby pokazać jak wyglądały produkty spożywcze w przeszłości w zestawieniu z obecnymi, ale także do źródeł współczesnej nauki, w celu przybliżenia nam, czym jest biotechnologia i jej wpływu na nasze życie. „Przeciw naturze” to dobry wybór lektury dla osób pragnących z głową zdrowo się odżywiać i nie dać się nabijać w butelkę wielkim koncernom spożywczym i medialnym.
Dane wydawnicze:
Tytuł: Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie…
Autorzy: Dario Bressanini, Beatrice Mautino
Tłumaczenie: Tomasz Kwiecień
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Oprawa: twarda
Liczba stron: 368
Cena: 44,90 zł
ISBN/EAN: 978-83-08-07350-6