Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste

Burak – Polskie warzywo świąteczne

17 grudnia 2021
w Aktualności
Czas czytania:4 mins read
A A

Buraki na co dzień wydają się być niedocenianym warzywem. W Polsce uprawa tej rośliny jest bardzo popularna, ponieważ ma szerokie zastosowanie w produkcji cukru lub dla zwierząt. Coraz  częściej mówi się o ogromnych właściwościach zdrowotnych buraków i zaletach bezpośredniego spożycia. Zwłaszcza w okresie świątecznym buraki wracają do łask pod postacią klasycznego barszczu czerwonego, ćwikły lub jako pieczony dodatek do obiadu.

Buraki są powszechnie uprawianym warzywem w naszym kraju. Swoją popularność zawdzięczają łatwej uprawie oraz wysokiej przechowalności. W Polsce burak zajmuje szóste miejsce pod względem powierzchni uprawy. Do tego mają niewielkie wymagania dotyczące gleby oraz nawożenia, dlatego są często samodzielnie uprawiane w ogródkach.

W jakiej postaci najlepiej sprawdzają się buraki?

Buraka najlepiej spożywać w najprostszej postaci, a mianowicie po obraniu go ze skórki, zjeść go na surowo. Chociaż nie jest to zbyt popularne podejście, to świeże warzywo, niepoddane obróbce termicznej, ma najwięcej przyswajalnych wartości odżywczych. 

Drugą możliwością jest wyciśnięcie soku, najlepiej za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, co również zapobiega utracie składników mineralnych i witamin. Jeżeli smak samego buraka nie przypada nam do gustu, można dodać do niego np. jabłko, marchew, pomarańczę lub seler. Można też dodać zioła, takie jak natka pietruszki, bazylia i mięta, imbir i sok z cytryny – podniesie to walory smakowe i odżywcze – Wysoko wartościowe owocowo – warzywne soki nie zawierają tłuszczów, nie obciążają przewodu pokarmowego, pozytywnie wpływają na przemianę materii. Dodatkowo bardzo szybko wchłaniają się do krwioobiegu, działając jak zastrzyk energii – mówi Lidia Lalak, przedstawicielka dystrybutora Kuvings w Polsce- Dodatkowo świeże soki można pić nie tylko zimą, ale i przez cały rok.

Dużą popularność zdobywa obecnie zakwas z buraków, który powstaje w procesie naturalnego kiszenia, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Podczas fermentacji buraków powstaje napój o bogatym smaku, naturalnie mętny, lekko gazowany Kiszenie nie powoduje utraty wartości odżywczych, a wręcz przeciwnie zwiększa biodostępność składników obecnych w surowych warzywach oraz sprawia, że wzrasta zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C. W wyniku kiszenia w warzywach zmniejsza się ilość cukru, przez co mają niższy indeks glikemiczny.

Po obróbce termicznej część składników takich jak np. witamina C ulega rozkładowi, natomiast nadal uznawane są wysokie walory smakowe np. pieczonych buraków, które można stosować jako dodatek do obiadu.

W okresie świątecznym buraki są niezbędne do przygotowania tradycyjnego barszczu wigilijnego. Barszcz może być podawany w postaci czystej lub zabielanej oraz z różnymi dodatkami. Alternatywą dla barszczu jest krem z buraka, w którym miksuje się ugotowane warzywa do gładkiej konsystencji. Zupa-krem smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego można ją przygotowywać  przez cały rok.

W Polsce ogromną popularnością cieszy się tzw. ćwikła, czyli sałatka warzywna z ugotowanych utartych buraków ćwikłowych. Zazwyczaj przyprawiana na ostro tartym chrzanem, cukrem, podawana jako dodatek do mięs.

Wartości odżywcze buraków

Główną właściwością buraka jest duża zawartość witaminy C, która zapobiega infekcjom i przeziębieniom, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Należy pamiętać, że witamina C nie przetrwa wysokich temperatur, dlatego soki w tym wypadku są szczególnie wartościowe.

Dzięki zawartości witaminy B1 burak wpływa pozytywnie na działanie układu krwionośnego, mięśniowego oraz na poprawę pamięci. Buraki są nieocenionym produktem w walce z anemią, ponieważ zawierają dużo, dobrze przyswajalnego  żelaza. Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Burak często stosowany jest w diecie osób, które walczą z nadwagą, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz dokucza im zgaga. Barwniki wchodzące w skład buraka, mają właściwości przeciwutleniające i wspomagające przemianę materii.

Burak jest warzywem niskokalorycznym, który w 100 g zawiera zaledwie 43 kcal, dlatego jest idealnym produktem dla osób, które są na diecie redukcyjnej, niestety ze względu na dużą zawartość cukru nie poleca się go diabetykom, ponieważ może powodować wahania glukozy.

Burak spożywany przez kobiety w trakcie menopauzy, łagodzi dokuczliwe objawy takie jak uderzenia gorąca oraz zmniejsza częstość występowania migren. Jest też szczególnie polecany dla kobiet w ciąży, ze względu na wiele wartości odżywczych oraz dużą zawartość żelaza, które w tym okresie jest bardzo potrzebne.

W Polsce buraki królują przede wszystkim w okresie świątecznym, co jest dużym błędem. Ze  względu na ogromną zawartość witamin, antyoksydantów oraz niskiej ceny i dużej dostępności  powinno się je spożywać przez cały rok. Doskonałym sposobem na przemycenie buraków do codziennej diety jest dodawanie ich do świeżo wyciskanych soków, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze. Soki można przygotowywać przez cały rok, dodając sezonowe owoce i warzywa, dzięki którym można cieszyć się dobrym zdrowiem na długo.

Domowe Sanatorium – generalny importer i dystrybutor produktów marek: Kuvings, Blendtec, LotusGrill i Yunmai w Polsce. Dostarcza wysokiej jakości produkty do kuchni, jak wyciskarki, blendery i jogurtownice. Promuje innowacyjne i przydatne aplikacje, które sprawiają, że klienci żyją zdrowiej i lepiej. W latach 2015-2021 oferowane produkty nagrodzone Laurem Konsumenta, a także otrzymały Reddot Award 2017

Tagi: antyoksydantbarwnikblenderburakicholesterolciążacukierćwikładietadla kobietkonserwantlidia lalakwitaminawitamina czdrowie
Poprzedni

W Netto nie kupisz już jaj z chowu klatkowego

Następny

Łosoś – jak ograniczyć jego straty w handlu i przestać marnować żywność?

Redakcja EcoTaste

Redakcja EcoTaste

PowiązaneWpisy

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie
Produkty

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny W sezonie, w naszym menu, jak najczęściej powinny się więc pojawiać: jagody kamczackie, aronia, agrest, porzeczki, borówki,...

16 lipca 2022
Jak zaplanować idealny piknik
Produkty

Jak zaplanować idealny piknik

Na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej! Posiłki mają wyrazisty smak, a doznania, które płyną z wszystkich zmysłów wprawiają nas w...

15 lipca 2022
Następny
Łosoś – jak ograniczyć jego straty w handlu i przestać marnować żywność?

Łosoś – jak ograniczyć jego straty w handlu i przestać marnować żywność?

Ostatnie wpisy

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

5 maja 2025
Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

18 lipca 2024
Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

17 listopada 2023

Facebook

Produkty ekologiczne

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

29 września 2023
Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

24 lipca 2023
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

16 lipca 2022
Jak zaplanować idealny piknik

Jak zaplanować idealny piknik

15 lipca 2022
Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

6 czerwca 2022
AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

19 kwietnia 2022

Archiwa

  • maj 2025
  • lipiec 2024
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020
  • lipiec 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019

Kategorie artykułów

  • Aktualności
  • Produkty
  • Zero waste

Tagi

barwnik butelka dieta dla dzieci drewniany Dzieci edukacja ekologia ekologiczny ekosystem emisja energetyka Energia fotowoltaika GDD HAPPY COLOR infrastruktura klocek konsument kosmetyk marnowanie żywności ochrona środowiska odnawialne źródła energii odpad owoc Papier plastik polimer Przemysł przyroda Recykling segregacja sklep Transport Unia Europejska Warszawa witamina wzrost sprzedaży zanieczyszczenia powietrza zdrowie Zero Waste ziemia zmiany klimatyczne środowisko żywność
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strony partnerskie
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

Eco Taste

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko

Eco Taste

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności i plików cookie .