Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste

Winiary podsumowują pierwszy rok programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” i przedstawiają plany na 2022

20 grudnia 2021
w Aktualności
Czas czytania:3 mins read
A A

6 jadłodzielni uruchomionych w różnych regionach kraju, setki przepisów pozwalających zagospodarować żywność pozostałą w kuchni, przedsięwzięcia edukacyjne z partnerami społecznymi – to tylko niektóre działania, zrealizowane przez Winiary w ramach programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. W efekcie blisko 80 proc. odwiedzających stronę Winiary.pl przyznało, że program pomógł im w ograniczeniu marnowania żywności.

Marnowanie żywności to wciąż ogromny problem w Polsce: według danych co roku każdy z nas wyrzuca do kosza aż 130 kg jedzenia. To nie tylko strata pieniędzy, ale i zasobów planety – mówi Szymon Ulkowski, Kierownik ds. e-Business i Komunikacji Europy Centralnej i Wschodniej w Nestlé Polska – Dlatego w 2021 roku stworzyliśmy program „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”. Działamy kompleksowo, wspierając konsumentów w przygotowywaniu posiłków, przy ich planowaniu, przechowywaniu żywności, a także dzieleniu się nią. Ogromne zainteresowanie tą kampanią zdecydowanie napawa optymizmem i pokazuje jak istotny dla Polaków jest to temat – widzimy to choćby w dynamicznie rosnącej liczbie wejść na naszą stronę i wzroście czasu, który na niej spędzają nasi konsumenci.  

Zrównoważone inspiracje kulinarne

Winiary udostępniły już blisko 250 przepisów, specjalnie skomponowanych w celu wykorzystania składników zalegających w kuchni. Receptury na tak różnorodne dania, jak bruschetta z czerstwego pieczywa czy pierogi zero waste są świetną inspiracją do zagospodarowania niewykorzystanego mięsa, warzyw, wędlin czy serów. Opracowanie przepisów i porad wspierają popularni szefowie kuchni: Jagna Niedzielska, propagatorka idei „zero waste”, oraz Robert Harna, doradca kulinarny. Aktualizowany spis jest dostępny na stronie https://www.winiary.pl/przepis/nie-marnujemy/.

Planowanie posiłków – z głową

Na swojej stronie Winiary udostępniły również cyfrowe narzędzie do planowania posiłków: My Menu Plan. Jest ono przeznaczone dla konsumentów o różnych preferencjach – w tym wegetarian czy osób na diecie bezglutenowej. Rozwiązanie może być tak personalizowane, by uwzględniać w jadłospisie alergie pokarmowe, produkty, których wolelibyśmy nie jeść, a także preferowaną częstotliwość posiłków i stopień trudności ich przygotowywania. My Menu Plan nie tylko zaproponuje różnorodne warianty posiłków, ale dzięki kalkulatorowi od razu pomaga określić potrzebną do zakupienia ilość składników. Bezpłatne narzędzie dostępne jest pod linkiem https://www.winiary.pl/mymenuplan.

Dzielenie się żywnością

Winiary, wraz z partnerem społecznym – Fundacją CHOPS – uruchamiają jadłodzielnie w całym kraju. To miejsca, w których można przekazać innym nadwyżkę żywności – każdy też może z nich nieodpłatnie skorzystać. Miejsca te wyposażone są w lodówki, i są doglądane przez wolontariuszy. W 2021 roku uruchomiono 6 jadłodzielni: jedną w woj. dolnośląskim (Bielawa), cztery w woj. wielkopolskim (Kalisz, Konin, Ostrów Wlkp., Turek), jedną w woj. zachodniopomorskim (Stargard). W 2022 planowane jest uruchomienie kolejnych 10 punktów.

Odpowiedzialne nawyki i edukacja

Winiary nawiązały współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności wspierając takie inicjatywy jak: Wielkanocna Zbiórka Żywności, Projekt Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania Żywności, projekt Disco Zupa (przyrządzanie zupy z żywności, która pozostała niewykorzystana). Marka podjęła też współpracę z twórcami aplikacji „Too Good To Go” w kampanii edukacyjnej „Często dobre dłużej”, której celem jest ułatwienie konsumentom poprawnego rozumienia dat ważności i ograniczenie marnowania wciąż dobrych produktów. 

Rezultaty programu „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” przerosły nasze najśmielsze oczekiwania – komentuje Anna Goworek, Senior Consumer Insight Manager, Nestlé Polska – Trzech na czterech konsumentów odwiedzających stronę Winiary.pl przyznało, że dzięki programowi ograniczyło marnowanie żywności. Staraliśmy się trafić z naszym przesłaniem jak najszerzej: same materiały wideo odnotowały gigantyczne zainteresowanie i blisko 160 milionów odsłon! Dzięki wszystkim tym działaniom udało się nie tylko podnieść świadomość nt. odpowiedzialności środowiskowej i społecznej marki Winiary, ale przede wszystkim zainspirować naszych konsumentów do wdrażania pozytywnych zmian w ich codziennych nawykach.

Program „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu” będzie rozwijany w 2022 roku. W styczniu i lutym uruchomionych zostanie 5 kolejnych jadłodzielni. O dalszych szczegółach organizatorzy poinformują z początkiem 2022 roku.

Tagi: alergieanna goworekdietafilipinyjadłodzielniakaliszKampaniakoninlodówkamarnowanie żywnościNestlé Polskarobert harnaSzwecjaszymon ulkowskiwędlinaWINIARYZero Wasteżywność
Poprzedni

Netto podpowiada jak nie zmarnować świąt

Następny

BIO PLANET – lider ekologicznej żywności debiutuje na Głównym Rynku GPW

Redakcja EcoTaste

Redakcja EcoTaste

PowiązaneWpisy

DeeZee dołącza do CCC i wspólnie z InPost zachęca do dania drugiego życia butom i ubraniom
Aktualności

DeeZee dołącza do CCC i wspólnie z InPost zachęca do dania drugiego życia butom i ubraniom

Nie wyrzucaj, oddaj i skorzystaj – Ty i planeta! Marka DeeZee dołączyła właśnie do CCC i wspólnie zachęcają do wzięcia...

29 sierpnia 2022
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie
Produkty

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny W sezonie, w naszym menu, jak najczęściej powinny się więc pojawiać: jagody kamczackie, aronia, agrest, porzeczki, borówki,...

16 lipca 2022
Następny
BIO PLANET – lider ekologicznej żywności debiutuje na Głównym Rynku GPW

BIO PLANET - lider ekologicznej żywności debiutuje na Głównym Rynku GPW

Ostatnie wpisy

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

5 maja 2025
Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

18 lipca 2024
Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

17 listopada 2023

Facebook

Produkty ekologiczne

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

29 września 2023
Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

24 lipca 2023
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

16 lipca 2022
Jak zaplanować idealny piknik

Jak zaplanować idealny piknik

15 lipca 2022
Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

6 czerwca 2022
AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

19 kwietnia 2022

Archiwa

  • maj 2025
  • lipiec 2024
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020
  • lipiec 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019

Kategorie artykułów

  • Aktualności
  • Produkty
  • Zero waste

Tagi

barwnik butelka dieta dla dzieci drewniany Dzieci edukacja ekologia ekologiczny ekosystem emisja energetyka Energia fotowoltaika GDD HAPPY COLOR infrastruktura klocek konsument kosmetyk marnowanie żywności ochrona środowiska odnawialne źródła energii odpad owoc Papier plastik polimer Przemysł przyroda Recykling segregacja sklep Transport Unia Europejska Warszawa witamina wzrost sprzedaży zanieczyszczenia powietrza zdrowie Zero Waste ziemia zmiany klimatyczne środowisko żywność
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strony partnerskie
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

Eco Taste

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko

Eco Taste

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności i plików cookie .