Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste

Co powinni jeść najmłodsi i dlaczego jest to takie ważne?

31 marca 2022
w Aktualności
Czas czytania:4 mins read
A A

Jadłospis dziecka w wieku przedszkolnym ma zapewnić mu nie tylko składniki pokarmowe, niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu, ale również dostarczyć energię do nauki, zabawy i aktywnego funkcjonowania. Sposobami na mądrą, zbilansowaną dietę przedszkolaka dzieli się specjalistka ds. żywienia programu marki WINIARY „Gotuj się na zmiany”.
Odżywianie kilkulatka to nie tylko kwestia dostarczania mu m.in. potrzebnych białek, dobroczynnych tłuszczów i złożonych węglowodanów, ale także wyrobienia w dziecku prawidłowych nawyków żywieniowych, które pozostaną z nim na lata. Gra toczy się więc zarówno o właściwy rozwój przedszkolaka, jak i o uniknięcie w przyszłości niebezpiecznych chorób cywilizacyjnych, związanych z nadwagą i otyłością.
– Ukształtowane w wieku przedszkolnym niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą być dla dziecka w przyszłości źródłem problemów. Chcąc temu zapobiec warto od najmłodszych lat zaznajamiać krok po kroku dziecko z pożądanymi składnikami diety jak np. warzywa i owoce zapewniając do nich dostęp w domu i jedząc je. To jaki sami dajemy przykład jest również bardzo ważne – mówi Katarzyna Zadka, ekspertka ds. żywienia programu „Gotuj się na zmiany”.

Solidne podstawy składają się na sukces

Jak to robić? Przede wszystkim warto dołożyć starań, aby typowy dzienny jadłospis składał się ze wszystkich grup produktów polecanych w diecie dziecka. Nie może w nim zabraknąć źródeł pełnowartościowego białka, takich jak chude mięso ryby, jaja, produkty mleczne czy nasiona roślin strączkowych. Ważne są także produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.

NES-2101-WINIARY-Gotuj-się-na-zmiany-edycja-XI_600x400dieta-przedszkolakow.jpg

– W diecie maluszka należy szczególną uwagę zwrócić na produkty mleczne – codziennie warto uwzględnić co najmniej ich dwie-trzy porcje. Może to być mleko, ser biały, a także jogurty czy kefiry. Starajmy się przekonać dziecko także do warzyw i owoców biorąc pod uwagę, że ich wprowadzenie może wymagać czasu i ponawiania prób. Jeśli nasze dziecko je początkowo tylko kilka wybranych warzyw i owoców nie zniechęcamy się i traktujemy to jako nasz sukces. Nauka nawyków to droga – podpowiada Katarzyna Zadka.
Nie zapominajmy, że wiele witamin (A, D, E, K) rozpuszcza się w tłuszczach – dlatego, aby dziecko mogło je przyswoić, powinniśmy w posiłkach serwować także wartościowe tłuszcze takie jak oleje roślinne, czy orzechy. Źródłem tłuszczów są też ryby. Jak to robić w praktyce? Do pokrojonych lub podanych w formie deseru owoców możemy dorzucić orzechy, a warzywa serwujmy z olejami roślinnymi, np. oliwą z oliwek.

NES-2101-WINIARY-Gotuj-się-na-zmiany-edycja-XI_600x400_dieta-przedszkolakow2.jpg

Coś na ząb(ek), czyli dobre przekąski w zasięgu ręki

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej alarmuje: w Polsce problem nadwagi i otyłości dotyczy około 10% dzieci w wieku 1-3 lata oraz aż 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym1.Jak uniknąć nadmiernej masy ciała u dziecka? Przekazywanie przez rodziców na swoim własnym przykładzie dobrych nawyków jest kluczowe dla ukształtowania przyszłego sposobu odżywiania się młodego człowieka. Dzieci, nawet nieświadomie, obserwują i powielają wiele zachowań, które spotykają w domu. Dieta nie jest tu wyjątkiem.
– Pokazujmy dziecku na swoim przykładzie, że każdy produkt ma miejsce w diecie człowieka, ale w odpowiednich ilościach. Niech częściej ma kontakt z warzywnymi zupami, surówkami, źródłami białka niż szybkimi przekąskami. Nie traktujmy również słodyczy jak nagrody ,by nie jawiły się jako coś wyjątkowego. Zaprośmy dzieci do kuchni – dotykanie, próbowanie składników to nauka i sposób na pokonanie lęku przed nowymi produktami – wyjaśnia Katarzyna Zadka.
Dlatego szczególnie ważne jest dobór zbilansowanych, wartościowych przekąsek, które nasz przedszkolak zjadłby z przyjemnością.
– Nasze dziecko prędzej czy później spotka się z przekąskami. Ważne, aby pokazać mu smaki tych, które są nie tylko słodkie, ale także wartościowe. Suszone owoce w formie chipsów, pieczone warzywne frytki, ciasteczka owsiane to alternatywy, które możemy przygotować w domu. A jeśli już wybieramy coś gotowego zwróćmy uwagę na porcję – niech będzie dostosowana do wieku dziecka. Po zjedzeniu słodkiego co nieco pamiętajmy o jeszcze jednej kwestii – ruchu. Aktywność pomaga w pracy nad prawidłową masą ciała, a także rozwojem fizycznym i psychicznym – proponuje specjalistka ds. żywienia.Przedszkolaki to nowa grupa włączona do programu WINIARY Gotuj się na zmiany. Jego celem jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych i odpowiedzialnego stylu życia w duchu zero waste już od najmłodszych lat. Więcej informacji na temat prawidłowego żywienia najmłodszych, a także często błędów żywieniowych, można znaleźć w serii podcastów „Podjaduszki”, w którym Katarzyna Zadka w rozmowie z Pauliną Nawrocką-Olejniczak (Zabawy Jedzeniem) porusza m.in. tę tematykę. 

NES-2101-WINIARY-Gotuj-się-na-zmiany-edycja-XI_sprawdz_podcasty.png

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/nadwaga-i-otylosc-wsrod-dzieci-i-mlodziezy/

Tagi: ciałociasteczkodietadietyEnergiafrytkijadłospisjajajogurtkatarzyna zadkamlekonadwagaolejoliwaoliwkaorganizmotyłośćowocowoceprzedszkolakprzekąskaroślinarybysurówkawarzywowęglowodanWINIARYwitaminaZero Wastezupa
Poprzedni

19 Zrównoważonych praktyk z całej Europy

Następny

Świat Karpat

Redakcja EcoTaste

Redakcja EcoTaste

PowiązaneWpisy

DeeZee dołącza do CCC i wspólnie z InPost zachęca do dania drugiego życia butom i ubraniom
Aktualności

DeeZee dołącza do CCC i wspólnie z InPost zachęca do dania drugiego życia butom i ubraniom

Nie wyrzucaj, oddaj i skorzystaj – Ty i planeta! Marka DeeZee dołączyła właśnie do CCC i wspólnie zachęcają do wzięcia...

29 sierpnia 2022
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie
Produkty

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny W sezonie, w naszym menu, jak najczęściej powinny się więc pojawiać: jagody kamczackie, aronia, agrest, porzeczki, borówki,...

16 lipca 2022
Następny
Świat Karpat

Świat Karpat

Ostatnie wpisy

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

5 maja 2025
Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

18 lipca 2024
Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

17 listopada 2023

Facebook

Produkty ekologiczne

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

29 września 2023
Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

24 lipca 2023
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

16 lipca 2022
Jak zaplanować idealny piknik

Jak zaplanować idealny piknik

15 lipca 2022
Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

6 czerwca 2022
AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

19 kwietnia 2022

Archiwa

  • maj 2025
  • lipiec 2024
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020
  • lipiec 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019

Kategorie artykułów

  • Aktualności
  • Produkty
  • Zero waste

Tagi

barwnik butelka dieta dla dzieci drewniany Dzieci edukacja ekologia ekologiczny ekosystem emisja energetyka Energia fotowoltaika GDD HAPPY COLOR infrastruktura klocek konsument kosmetyk marnowanie żywności ochrona środowiska odnawialne źródła energii odpad owoc Papier plastik polimer Przemysł przyroda Recykling segregacja sklep Transport Unia Europejska Warszawa witamina wzrost sprzedaży zanieczyszczenia powietrza zdrowie Zero Waste ziemia zmiany klimatyczne środowisko żywność
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strony partnerskie
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

Eco Taste

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko

Eco Taste

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności i plików cookie .