BioBazar – targ z certyfikowaną żywnością ekologiczną – i miłośniczka zdrowego żywienia Daria Ładocha postanowili wspólnie sprostać gustom tak wymagających poszukiwaczy nowych smaków, jak dzieci, alergicy, weganie czy osoby, które uprawiają sport. Co więcej zachęcają do odkrywania bogactwa produktów ekologicznych i robienia zakupów w duchu zero waste.
Owocem tej kulinarnej przygody jest cykl filmów „BioBazar od kuchni & Daria Ładocha”. W filmach towarzyszą Darii zaproszeni goście: pediatra Ewa Miśko-Wąsowska, 11-letnia Pola Dwojak oraz trenerka personalna i Mistrzyni Polski Fit Model 2017 Gosia Gałkowska.
„Razem z moimi gośćmi staramy się inspirować do poszukiwania nowych smaków, do próbowania, kombinowania w kuchni. W przypadku zakupów na BioBazarze jest to o tyle proste, że poza ogromnym wyborem chociażby warzyw, możemy się wiele o nich dowiedzieć bezpośrednio od ludzi, którzy je uprawiają. Co zresztą widać już na pierwszym filmie” – opowiada Daria Ładocha.
BioBazar to jedyny w Polsce targ, gdzie co najmniej 80% produktów to certyfikowana żywność ekologiczna. Pozostałe 20% to produkty w trakcie certyfikacji, produkty jej niepodlegające, jak np. woda, sól, dziczyzna, grzyby i owoce leśne, czy unikatowe produkty regionalne. Na BioBazarze w Warszawie można zrobić ekologiczne zakupy u ponad 100 rolników i producentów. Łącznie dostępnych jest ponad 10 000 produktów.
Niezwykle ważnym aspektem jest dla BioBazaru zachęcanie klientów do robienia zakupów w duchu zero waste – kupujemy tyle, ile potrzebujemy, nie marnujemy żywności. Klienci zachęcani są także do przychodzenia na zakupy z własnymi torbami, a nawet opakowaniami np. na produkty sypkie czy takie, które zazwyczaj pakowane są do plastikowych pudełek.
„Urzekło mnie dostępne na jednym ze stoisk rozwiązanie, że można kupować octy i oleje do wielorazowych buteleczek. Kiedy skończy mi się jeden smak octu, wracam z moją buteleczką po następny” – mówi Daria. „I w jednym z nakręconych przez nas filmów wystąpiła właśnie moja butelka” – dodaje.
Cykl „BioBazar od kuchni & Daria Ładocha” składa się z czterech filmów kulinarnych:
Do przygotowania dania dla osób uprawiających sport Daria zaprosiła trenerkę personalną
Gosię Gałkowską. Panie stworzyły smakowitą sałatkę z krewetkami i salsą z ogórka:
Specjalnie dla dzieci – i z pomocą 11-letniej Poli – Daria przygotowała przepis na makrelę
pieczoną z ananasem i koprem włoskim:
W odcinku z udziałem pediatry Ewy Miśko-Wąsowskiej powstał rosół z królika z estragonem
i lubczykiem, którego smakiem mogą się cieszyć alergicy.
Natomiast sałatka z rzodkiewkami smażonymi z rabarbarem to propozycja Darii dla wegan.
I nie tylko;-)