Zero waste

Trendy kulinarne na 2022 rok

Z jeszcze większą odpowiedzialnością za środowisko, tradycyjnie, ale zarazem w pełni wykorzystując potencjał e-zakupów – co będziemy jeść i jak będzie wyglądała konsumpcja w 2022 roku? Eksperci Lokalnego Rolnika dzielą się kulinarną prognozą na przyszły rok. Nasze zwyczaje od niemal 2 lat w dużym stopniu podyktowane są ograniczeniami spowodowanymi pandemią, która paradoksalnie wielu z nas otworzyła nowe drzwi....

Więcej

Jak walczyć z marnowaniem żywności w sklepie? Eurocash wydał podręcznik dla niezależnych przedsiębiorców

Grupa Eurocash wydała e-podręcznik „Szanujemy, nie marnujemy!”. Publikacja, skierowana do właścicieli i pracowników sklepów detalicznych, skupia się na tematyce niemarnowania żywności i kompleksowo wspiera w tym zakresie odpowiedzialnych przedsiębiorców. Podręcznik powstał z myślą o klientach Grupy, jednak zgodnie ze swoją misją rozwijania przedsiębiorczości i wspierania rynku niezależnego, Eurocash udostępnił go szeroko. Może z niego skorzystać każdy właściciel sklepu...

Więcej

Netto promuje zero waste z Jagną Niedzielską. Sieć dyskontów realizuje kolejną odsłonę kampanii poświęconej niemarnowaniu żywności

Jak planować zakupy, by nie marnować żywności? Jak gotować, by wykorzystać produkty do maksimum? Dlaczego właściwe przechowywanie żywności jest tak ważne? Czy wszystkie resztki muszą wylądować w śmietniku? Na te i inne pytania odpowiadała Jagna Niedzielska, znana propagatorka kuchni zero waste, prowadząca program  kulinarny „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” podczas warsztatów zorganizowanych przez sieć Netto Polska. Spotkanie połączone...

Więcej

Eko wyprawka szkolna – czy wiesz jakich oznaczeń szukać na produktach?

Ochrona planety, minimalizowanie negatywnego wpływu na środowisko, zero waste – okazuje się, że blisko 70% rodziców, przebadanych przez SW Research na zlecenie Empiku*, kształtuje w swoich dzieciach proekologiczne postawy i zachowania już od najmłodszych lat. Jak wynika z badania, jest to widoczne również podczas kompletowania wyprawki szkolnej. A jak rozpoznać, które produkty spełniają ekologiczne standardy? Ekologiczna wyprawka poszukiwana...

Więcej

Sklep charytatywny Fundacji Sue Ryder w Westfield Arkadia

Odzież, obuwie, książki, albumy, płyty z muzyką i filmami, biżuterię, ozdoby, drobne AGD, sprzęt sportowy, a nawet meble – to wszystko można będzie znaleźć w sklepie charytatywnym Fundacji Sue Ryder, który 19 sierpnia zostanie otwarty w Westfield Arkadia. To pierwszy taki koncept w Polsce realizowany w galerii handlowej. Artykuły w sklepie będą pochodzić od darczyńców – może nim...

Więcej

Polacy wyrzucają do kosza 5 mln ton żywności rocznie

W wielu regionach na świecie ludzie głodują, a mimo to, jedzenie ciągle jest marnowane na ogromną skalę, co przyczynia się do zanieczyszczania środowiska i degradacji zasobów naturalnych. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa na świecie, co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia, co stanowi 1/3 produkcji żywności na Ziemi. Jednocześnie,...

Więcej

Carrefour Polska: po bardzo pozytywnym przyjęciu przez konsumentów usługi odbioru butelek zwrotnych bez konieczności okazania paragonu, sieć idzie o krok dalej. Jako jedna z pierwszych na rynku wprowadziła do oferty wodę gazowaną w szklanych butelkach kaucyjnych o pojemności 1 l.

Według danych Deloitte obecnie jedynie w 10 europejskich krajach funkcjonuje uregulowany prawnie system kaucyjny, a z systemu korzysta nieco ponad 133 mln mieszkańców. Średni poziom zwrotu w tych krajach wynosi ok. 91% wszystkich opakowań włączonych do systemu. W Polsce nadal brakuje ścisłego uregulowania kwestii opakowań kaucyjnych. Dyrektywa Komisji Europejskiej z dnia 30 maja 2018 roku w sprawie opakowań...

Więcej

Freeganizm, czyli jedzenie ze śmietnika

Jest to sposób na pozyskiwanie bezpłatnie żywności, będący protestem przeciwko nadmiernemu konsumpcjonizmowi, a przede wszystkim – marnowaniu żywności. Codziennie sprzedawcy oraz właściciele super- i hipermarketów wyrzucają dziesiątki kilogramów żywności, która nadaje się jeszcze do spożycia, podczas gdy na świecie blisko miliard ludzi cierpi głód. Freeganie sprzeciwiają się takiej sytuacji, rezygnując w znacznym stopniu z kupowania jedzenia na rzecz...

Więcej

Jak być zero waste? Kilka praktycznych porad

Temat zero to taki, o którym im więcej się czyta tym mniej się wie. Jest tego tak dużo, że ciężko się połapać. Warto pamiętać, że nie trzeba zmieniać wszystkich dziedzin życia jednocześnie. Less waste to po prostu mniej śmieci, czyli powolne dążenie do obniżenia ilości wynoszonych worków. Oto kilka rad od czego warto zacząć. Zero waste, tłumacząc wręcz...

Więcej
Strona 1 z 3 1 2 3

Facebook

Produkty ekologiczne