Zapraszamy na największe wydarzenie kulinarne roku! Już 25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo”, który jest jednocześnie reaktywacją legendarnej „Wystawy Kucharskiej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie.
O wydarzeniu
Pałac Kultury i Nauki w Warszawie zmieni się w gigantyczny plac targowy wypełniony m.in.: restauracjami, cukierniami i barami, oddając hołd kultywowanej od wielu pokoleń tradycji polskiej gościnności. Swoje najlepsze wyroby zaprezentują ogólnopolscy oraz lokalni producenci, których produkty odznaczają się najwyższą jakością. Będzie można spróbować specjałów ulubionych warszawskich lokali gastronomicznych, a swój kunszt zademonstrują czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani. Nie zabraknie degustacji kulinarnych przysmaków i wspaniałych trunków.
Festiwalowi „Jedz Pij Warszawo” towarzyszyć będzie wiele atrakcji i wydarzeń wśród nich m.in. Liga Szefów Kuchni z sekcjami „live cooking” i „food pairing”, pokazy gotowania potraw historycznej i współczesnej kuchni warszawskiej, karnawał cukierni oraz show barmańskich mistrzów świata „flair”.
W strefie „Warszawskiej historii i tradycji” będzie można zgłębić wiedzę o gastronomicznej historii Warszawy, w tym o „Wystawie Kucharskiej 1902 r.” oraz o kultowych barach i restauracjach mieszczących się w stolicy. Muzeum Wódki zabierze gości w sentymentalną podróż po warszawskich fabrykach wódek i likierów z przełomu XIX i XX wieku, a w zapowiadającej się bardzo smacznie „Kolacji Mistrzów” gwiazdy ekranu i estrady lat 70. i 80. powiedzą o tym, co jadła i piła oraz gdzie bawiła się Warszawa w czasach PRL. Będzie także możliwość zwiedzania owianych legendą sekretnych miejsc „Pałacu Kultury”, w tym najdłuższego w Polsce stołu biesiadnego z czasów PRL, przy którym ucztowali partyjni dygnitarze.
Cieszymy się, że wzorem innych europejskich miast także Warszawa doczekała się takiego święta, a Pałac Kultury i Nauki będzie gospodarzem tego wyjątkowego wydarzenia – powiedział Rafał Krzemień, Prezes Zarządu PKiN.
Strefa Wege
W strefie „Wege” pokazane będą nowe trendy, jak: freeganizm, kuchnia roślinna, kiszonki, mięso bez mięsa czy wege lokalność. W ramach popularyzacji „Zielonej Wiedzy” odbędą się spotkania z ekspertami i dyskusje na tematy „Zero Waste” oraz „Reduce, reuse, recycle”, czyli o promowaniu zdrowego dla środowiska stylu życia, zrównoważonego rozwoju i konsumpcji dóbr oraz redukcji odpadów.
Dla tych, którzy będą chcieli rozwijać swoje umiejętności zorganizowane zostaną darmowe warsztaty, m.in. ze sztuki otwierania ostryg, serwowania krewetek, mieszania koktajli i wytwarzania nalewek, a pasjonaci robienia zdjęć dowiedzą się jak zostać mistrzem fotografii kulinarnej, używając smartfonu.
Festiwalowo-targowa formuła wydarzenia przewiduje także „Street Food Wege Bazar” oraz targ festiwalowy (punkty sprzedaży, stoiska), gdzie będzie można smacznie zjeść i wypić oraz kupić prezentowane przez wystawców produkty, wyroby i przetwory.
Pomysłodawcą „Jedz Pij Warszawo” jest Piotr Popiński. To uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, właściciel grupy restauracyjnej Good Food Concept, prowadzącej restauracje: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More. Twórca pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator cieszącego się olbrzymią popularnością Festiwalu Wódki i Zakąski.
Ceny biletów (kupisz tutaj)
Sobota 25 stycznia
- Bilety wstępu z pakietem degustacyjnym cena 70 zł
- Bilet wstępu bez degustacji sobota cena 20 zł
Niedziela 26 stycznia
- Bilet wstępu z pakietem degustacyjnym cena 70 zł
- Bilet wstępu bez degustacji 20 zł
Bilet Gold zawiera
- Wejście na dwa dni festiwalu Jedz Pij Warszawo
- Kolacja dla dwóch osób w Restauracji Elixir by Dom Wódki w Warszawie przy ul. Wierzbowej
- Prywatne zwiedzanie Muzeum Wódki w Warszawie z degustacją
- Koktajl z Mistrzem Świata Barmanów „Flair” Tomaszem Małkiem w „The Roots Bar & More” w Warszawie,
- Unikatowy zestaw degustacyjny