Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste

Jedz Pij Warszawo – festiwal kulinarny w Warszawie

23 lipca 2020
w Aktualności
Czas czytania:4 mins read
A A

Zapraszamy na największe wydarzenie kulinarne roku! Już 25 i 26 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się festiwal „Jedz Pij Warszawo”, który jest jednocześnie reaktywacją legendarnej „Wystawy Kucharskiej” z 1902 roku, kiedy to Warszawa stała się jednym z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie.

O wydarzeniu  

Pałac Kultury i Nauki w Warszawie zmieni się w gigantyczny plac targowy wypełniony m.in.: restauracjami, cukierniami i barami, oddając hołd kultywowanej od wielu pokoleń tradycji polskiej gościnności. Swoje najlepsze wyroby zaprezentują ogólnopolscy oraz lokalni producenci, których produkty odznaczają się najwyższą jakością. Będzie można spróbować specjałów ulubionych warszawskich lokali gastronomicznych, a swój kunszt zademonstrują czołowi szefowie kuchni, piekarze, cukiernicy, sommelierzy i barmani. Nie zabraknie degustacji kulinarnych przysmaków i wspaniałych trunków.

Festiwalowi „Jedz Pij Warszawo” towarzyszyć będzie wiele atrakcji i wydarzeń wśród nich m.in. Liga Szefów Kuchni z sekcjami „live cooking” i „food pairing”, pokazy gotowania potraw historycznej i współczesnej kuchni warszawskiej, karnawał cukierni oraz show barmańskich mistrzów świata „flair”.

W strefie „Warszawskiej historii i tradycji” będzie można zgłębić wiedzę o gastronomicznej historii Warszawy, w tym o „Wystawie Kucharskiej 1902 r.” oraz o kultowych barach i restauracjach mieszczących się w stolicy. Muzeum Wódki zabierze gości w sentymentalną podróż po warszawskich fabrykach wódek i likierów z przełomu XIX i XX wieku, a w zapowiadającej się bardzo smacznie „Kolacji Mistrzów” gwiazdy ekranu i estrady lat 70. i 80. powiedzą o tym, co jadła i piła oraz gdzie bawiła się Warszawa w czasach PRL. Będzie także możliwość zwiedzania owianych legendą sekretnych miejsc „Pałacu Kultury”, w tym najdłuższego w Polsce stołu biesiadnego z czasów PRL, przy którym ucztowali partyjni dygnitarze.

Cieszymy się, że wzorem innych europejskich miast także Warszawa doczekała się takiego święta, a Pałac Kultury i Nauki będzie gospodarzem tego wyjątkowego wydarzenia – powiedział Rafał Krzemień, Prezes Zarządu PKiN.

Strefa Wege

W strefie „Wege” pokazane będą nowe trendy, jak: freeganizm, kuchnia roślinna, kiszonki, mięso bez mięsa czy wege lokalność. W ramach popularyzacji „Zielonej Wiedzy” odbędą się spotkania z ekspertami i dyskusje na tematy „Zero Waste” oraz „Reduce, reuse, recycle”, czyli o promowaniu zdrowego dla środowiska stylu życia, zrównoważonego rozwoju i konsumpcji dóbr oraz redukcji odpadów.

Dla tych, którzy będą chcieli rozwijać swoje umiejętności zorganizowane zostaną darmowe warsztaty, m.in. ze sztuki otwierania ostryg, serwowania krewetek, mieszania koktajli i wytwarzania nalewek, a pasjonaci robienia zdjęć dowiedzą się jak zostać mistrzem fotografii kulinarnej, używając smartfonu.

Festiwalowo-targowa formuła wydarzenia przewiduje także „Street Food Wege Bazar” oraz targ festiwalowy (punkty sprzedaży, stoiska), gdzie będzie można smacznie zjeść i wypić oraz kupić prezentowane przez wystawców produkty, wyroby i przetwory.

Pomysłodawcą „Jedz Pij Warszawo” jest Piotr Popiński. To uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii, tradycji i kultury kulinarnej, właściciel grupy restauracyjnej Good Food Concept, prowadzącej restauracje: Elixir by Dom Wódki, Folk Gospoda, Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar & More. Twórca pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator cieszącego się olbrzymią popularnością Festiwalu Wódki i Zakąski.

Ceny biletów (kupisz tutaj)

Sobota 25 stycznia 

  • Bilety wstępu z pakietem degustacyjnym  cena 70 zł
  • Bilet wstępu bez degustacji sobota cena 20 zł

Niedziela 26 stycznia

  • Bilet wstępu z pakietem degustacyjnym cena 70 zł
  • Bilet wstępu bez degustacji 20 zł

Bilet Gold zawiera

  • Wejście na dwa dni festiwalu Jedz Pij Warszawo
  • Kolacja dla dwóch osób w Restauracji Elixir by Dom Wódki w Warszawie przy ul. Wierzbowej
  • Prywatne zwiedzanie Muzeum Wódki w Warszawie z degustacją
  • Koktajl z Mistrzem Świata Barmanów „Flair” Tomaszem Małkiem w „The Roots Bar & More” w Warszawie,
  • Unikatowy zestaw degustacyjny

Wydarzenie na Facebooku tutaj, źródło informacji tutaj

Tagi: barmanbazarFestiwalKonsumpcjakulinarnemuzeumPałac Kultury i Naukipiotr popińskiPKiNpowiat m. warszawaprlrafał krzemieńsommelierWarszawawarszawskiWarsztaty
Poprzedni

Raport GfK: Polscy konsumenci nie chcą plastiku i domagają się eko-rozwiązań

Następny

Nadchodzi era Zdrowego Paragonu!

Redakcja EcoTaste

Redakcja EcoTaste

PowiązaneWpisy

Warszawa przygotowuje się do znaczącego rozszerzenia strefy czystego transportu (SCT), jednak nie bez kontrowersji. Proces konsultacji społecznych wzbudza dyskusje o braku referendum i możliwych konsekwencjach już od lipca 2024 r.
Aktualności

Warszawa przygotowuje się do znaczącego rozszerzenia strefy czystego transportu (SCT), jednak nie bez kontrowersji. Proces konsultacji społecznych wzbudza dyskusje o braku referendum i możliwych konsekwencjach już od lipca 2024 r.

Warszawa przygotowuje się do znaczącego rozszerzenia Strefy Czystego Transportu (SCT), jednak nie bez kontrowersji. Proces konsultacji społecznych wzbudza dyskusje o...

14 listopada 2023
Netto podpowiada jak nie zmarnować świąt
Aktualności

Netto podpowiada jak nie zmarnować świąt

Sieć handlowa Netto rozpoczęła kampanię edukacyjną Nie zmarnuj świąt poświęconą planowaniu domowego budżetu, odpowiedzialnemu kupowaniu i szykowaniu posiłków w myśl...

19 grudnia 2021
Następny
Nadchodzi era Zdrowego Paragonu!

Nadchodzi era Zdrowego Paragonu!

Ostatnie wpisy

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

5 maja 2025
Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

18 lipca 2024
Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

17 listopada 2023

Facebook

Produkty ekologiczne

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

29 września 2023
Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

24 lipca 2023
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

16 lipca 2022
Jak zaplanować idealny piknik

Jak zaplanować idealny piknik

15 lipca 2022
Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

6 czerwca 2022
AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

19 kwietnia 2022

Archiwa

  • maj 2025
  • lipiec 2024
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020
  • lipiec 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019

Kategorie artykułów

  • Aktualności
  • Produkty
  • Zero waste

Tagi

barwnik butelka dieta dla dzieci drewniany Dzieci edukacja ekologia ekologiczny ekosystem emisja energetyka Energia fotowoltaika GDD HAPPY COLOR infrastruktura klocek konsument kosmetyk marnowanie żywności ochrona środowiska odnawialne źródła energii odpad owoc Papier plastik polimer Przemysł przyroda Recykling segregacja sklep Transport Unia Europejska Warszawa witamina wzrost sprzedaży zanieczyszczenia powietrza zdrowie Zero Waste ziemia zmiany klimatyczne środowisko żywność
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strony partnerskie
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

Eco Taste

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko

Eco Taste

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności i plików cookie .