Ekologiczne mięso z gospodarstwa BIO to drób najlepszej jakości. Zwierzęta w takich miejscach mają stały dostęp do wolnego wybiegu i są karmione wyłącznie naturalnymi paszami. Wyjaśniamy, dlaczego warto sięgać po produkty ekologiczne i jakie zalety daje spożywanie zdrowej żywności.
Kurczak z certyfikatem ekologicznym
Kurczak z certyfikatem EKO to bardzo cenny produkt. Jest on bogaty w liczne wartości odżywcze. Zawiera dużą ilość białka i niewiele tłuszczu, dzięki czemu wypada o wiele lepiej niż na przykład uwielbiana w Polsce wieprzowina. Drób, a zwłaszcza kurczak, jest również lekkostrawny i ze względu na tę właściwość stosuje się go w diecie odchudzającej i lekkostrawnej. Ponadto kurczak jest wybierany również przez sportowców ze względu na ilość białka. Kurczak jest także produktem, który ze względu na smak i konsystencję jest wybierany przez osoby starsze i dzieci.
Kurczak z wolnego wybiegu – na czym polega hodowla ekologiczna?
Warto zauważyć, że do gospodarstw ekologicznych wybiera się te rasy drobiu, które są wyjątkowo odporne na choroby i są także przystosowane do pobierania pokarmu na zewnątrz, czyli na wolnym wybiegu. Zwierzęta w ekologicznym gospodarstwie mają dostęp do świeżej wody, zdrowej paszy, światła słonecznego i sporego miejsca wybiegowego. W takich warunkach kurczaki mogą również samodzielnie pozyskiwać pokarm, taki jak drobne owoce, zioła, dżdżownice i ślimaki. Składniki te wspierają działanie układu trawiennego zwierząt. Warto zaznaczyć, że kury mają duże zapotrzebowanie na minerały. Z tego też powodu w gospodarstwach ekologicznych daje się im również do jedzenia skorupki ekologicznych jaj, popiół drzewny, susz z nasion pokrzywy i rozdrobnione igliwia jodły oraz sosny.
Kurczak bez antybiotyków
Jak wspomniano już powyżej, do gospodarstw ekologicznych wybiera się rasy zwierząt, które są wyjątkowo odporne na choroby. W zamyśle wszystko ma przebiegać tak jak w przeszłości, kiedy nie stosowało się żadnych antybiotyków i innych preparatów. Dzięki zdrowym zwierzętom można uzyskać taki produkt jak kurczak bez antybiotyków. Mięso pozbawione takich preparatów jest zdrowe, ale i o wiele smaczniejsze od zwykłych artykułów żywieniowych.
Kurczak bez hormonów
W gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się również żadnych hormonów, które mają za zadanie przyspieszyć czy zwiększyć wzrost zwierząt. Kurczak bez hormonów jest o wiele zdrowszy od mięsa, które te preparaty otrzymywało w ciągu życia. Ponadto w hodowli EKO zabrania się stosowania GMO, czyli żywności modyfikowanej genetycznie.
Gdzie kupować ekologiczne mięso?
Spożywcze produkty ekologiczne, takie jak ekologiczne mięso z kurczaka, powinny być kupowane tylko i wyłącznie w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością (zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych). EKO artykuły żywnościowe można również dziś znaleźć w wielkopowierzchniowych marketach, ale zdecydowanie większy wybór lepszej jakości można znaleźć w miejscach, gdzie oferuje się wyłącznie BIO produkty.