Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste

Nowe i proekologiczne rozwiązania z dziedziny żywienia

27 września 2023
w Aktualności
Czas czytania:3 mins read
A A

Złota proporcja oraz rola kwasów Omega

W zakresie żywienia, suplementy stanowią indywidualne uzupełnienie diety w składniki odżywcze naturalnie występujące w żywności. Wspierają one codzienną dietę, dostarczając niezbędnych elementów w ilości pokrywającej zapotrzebowanie organizmu.

Wysokiej jakości suplementy diety to odpowiedni sposób na wsparcie swojej kondycji, odporności i samopoczucia. Preparaty bogate w odpowiednio dobrane, cenne substancje, składniki mineralne oraz witaminy wspomagają odchudzanie i oczyszczenie organizmu, zapewniają lepszą koncentrację i pracę mózgu oraz pozwalają uniknąć wielu nieprzyjemnych dolegliwości.

W czasach, gdy ilość oraz jakość cennych składników mineralnych i witamin w produktach spożywczych maleje, rośnie rola suplementacji. Nawet owoce i warzywa dostępne w sklepach nie mają tylu witamin, co kilka lub kilkadziesiąt lat temu uprawiane rośliny – związane jest to ze zmianą sposobów uprawy i wprowadzaniem sztucznych podkładów oraz nawozów. Ograniczony dostęp do zdrowej żywności sprawia, że obecnie coraz częściej sięga się po wysoce przetworzoną żywność i fast-foody, które poza pustymi kaloriami, nie dostarczają organizmowi wartościowych substancji odżywczych. Suplementy diety są zatem pierwszą linią obrony przed niedoborami ważnych dla zdrowia i urody składników odżywczych, w tym minerałów oraz witamin. Regularna, odpowiednia suplementacja to również sposób na redukcję stresu oksydacyjnego, a co za tym idzie działania wolnych rodników, które uszkadzają komórki, prowadząc do stopniowego pogorszenia się stanu zdrowia.

Warto również pamiętać, że odpowiednio dobrane suplementy diety odgrywają ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Zapewnienie organizmowi łatwo przyswajalnej dawki białka i wapnia wzmocni kości, co spowolni rozwój osteoporozy, a kwasy Omega 3 pomogą obniżyć poziom cholesterolu, którego wysokie stężenie prowadzi do rozwoju szeregu chorób sercowo-naczyniowych.– Forma estrów etylowych zapewnia znakomitą biodostępność oraz wysoką bioretencję kwasów tłuszczowych omega 3,6,9 w organizmie człowieka. Gwarantuje szybki transport do komórek i korzystny efekt zdrowotny. Ponadto, dzięki naszej technologii proces estryfikacji przebiega w atmosferze azotowej, co zwiększa trwałość produktu. Procesy technologiczne powodują usunięcie wszystkich zanieczyszczeń i otrzymanie ultraczystych monoestrów. Skuteczność kwasów Omega 3 i 6 w ogromnej mierze zależy od proporcji, w których dostarczane są do organizmu. U ludzi kwasy ALA (Omega 3) i LA (Omega 6) podlegają przemianom metabolicznym z udziałem tego samego enzymu (delta 6-desaturazy) i konkurują o dostęp do niego. W większości dostępnych olejów występuje dużo wyższa zawartość kwasów LA w porównaniu do ALA. Zwiększone spożycie Omega 6 i deficyt Omega 3 to głównie skutek niewłaściwego rozwoju przemysłu tłuszczów roślinnych. Zbyt duża ilość kwasów LA powoduje zmniejszenie dostępności delta 6-desaturazy dla ALA, co zwiększa ryzyko wielu chorób, głównie układu krążenia. Doskonała, tzw. „złota proporcja” Omega 3 do Omega 6 wynosi 2:1. Zapewnia ona bardzo korzystne oddziaływanie na organizm – mówi dr n. med. Edyta Blus z onesano, producenta naturalnych suplementów diety.

Istnieje wiele wyników badań wskazujących, że nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 działają przeciwzapalnie oraz redukują ryzyko występowania wielu chorób, w tym układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów. Są one bardzo istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich hamujące działanie na rozwój blaszek miażdżycowych chroni przed wystąpieniem zawału, udaru i innych niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Wykazują również działanie antyarytmiczne i przeciwzakrzepowe. Duże stężenie kwasów Omega 3 występuje również w ośrodkowym układzie nerwowym, którego funkcjonowanie i właściwy rozwój współzależy od nich. Ponadto, wzmacniają wzrok, dbając o prawidłowe funkcje siatkówki oka.

Niedobór kwasów Omega 3 w diecie może wpływać na przyspieszenie procesów starzenia się mózgu, połączonych między innymi z utratą zdolności do zapamiętywania. Bardzo istotne jest również korzystne oddziaływanie kwasów omega na skórę – wspierające działanie terapeutyczne w przypadku schorzeń skórnych, na przykład atopowym zapaleniu skóry czy trądziku. Kwasy Omega 3 poprawiają ogólny stan skóry, ujędrniają ją oraz spowalniają procesy keratynizacji, czyli starzenia się. Badania potwierdzają również ich wpływ na pracę układu immunologicznego poprzez regulację syntezy cytokin prozapalnych, których podwyższony poziom sprzyja rozwojowi wielu chorób. Prawidłowo skomponowane kwasy Omega wspierają naturalną odporność organizmu oraz mają na celu zapobieganie przewlekłym zapaleniom, chorobom autoimmunologicznym oraz alergiom. Zdrowa, zbilansowana dieta wzbogacona suplementami, aktywność fizyczna oraz regularne badania profilaktyczne to filary dobrego samopoczucia i zdrowia.

Poprzedni

Kaufland wspiera zieloną energię – sieć przekazuje produkty spożywcze do biogazowni

Następny

Bank Pocztowy od listopada 2023 r. zacznie wydawać swoim Klientom karty ekologiczne wytworzone ze skrobi kukurydzianej

Redakcja EcoTaste

Redakcja EcoTaste

PowiązaneWpisy

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki
Aktualności

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

W sklepach mamy dwa rodzaje owoców - polskie i importowane. Dowiedz się, dlaczego to dwa różne produkty? Dlaczego owoce krajowe...

5 maja 2025
Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki
Aktualności

Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

Raportowanie środowiskowe stało się nieodzownym elementem zarządzania w nowoczesnych firmach. Z jednej strony, wynika to z rosnących wymagań prawnych, z...

18 lipca 2024
Następny
Bank Pocztowy od listopada 2023 r. zacznie wydawać swoim Klientom karty ekologiczne wytworzone ze skrobi kukurydzianej

Bank Pocztowy od listopada 2023 r. zacznie wydawać swoim Klientom karty ekologiczne wytworzone ze skrobi kukurydzianej

Ostatnie wpisy

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

5 maja 2025
Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

18 lipca 2024
Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

17 listopada 2023

Facebook

Produkty ekologiczne

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

29 września 2023
Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

24 lipca 2023
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

16 lipca 2022
Jak zaplanować idealny piknik

Jak zaplanować idealny piknik

15 lipca 2022
Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

6 czerwca 2022
AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

19 kwietnia 2022

Archiwa

  • maj 2025
  • lipiec 2024
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020
  • lipiec 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019

Kategorie artykułów

  • Aktualności
  • Produkty
  • Zero waste

Tagi

barwnik butelka dieta dla dzieci drewniany Dzieci edukacja ekologia ekologiczny ekosystem emisja energetyka Energia fotowoltaika GDD HAPPY COLOR infrastruktura klocek konsument kosmetyk marnowanie żywności ochrona środowiska odnawialne źródła energii odpad owoc Papier plastik polimer Przemysł przyroda Recykling segregacja sklep Transport Unia Europejska Warszawa witamina wzrost sprzedaży zanieczyszczenia powietrza zdrowie Zero Waste ziemia zmiany klimatyczne środowisko żywność
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strony partnerskie
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

Eco Taste

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko

Eco Taste

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności i plików cookie .