Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

29 września 2023
w Produkty
Czas czytania:3 mins read
A A

Jej ojczyzną jest Etiopia, historia sięga wielu stuleci wstecz, a aromat towarzyszy nam każdego dnia. Kawa, bo o niej oczywiście mowa, od 1949 roku jest sercem firmy Tchibo, która produkuje ją nie tylko z należytą starannością, ale i pasją. Teraz marka, bazując na swoim bogatym doświadczeniu, prezentuje swoisty przewodnik po tym, wciąż jeszcze nieodkrytym, świecie. Przypadający na 29 września Dzień Kawy to idealny moment, aby poznać tajniki jej przygotowania.

Pomiędzy zbiorem ziaren a przygotowaniem filiżanki kawy zachodzi wiele procesów, oddziałujących na jej ostateczny charakter. Zarówno selekcja, jak i metoda parzenia mają niebagatelne znaczenie dla smaku i aromatu, którymi ostatecznie się delektujemy. Wpływa na to także pochodzenie ziaren – warto zauważyć, że obecnie kawę uprawia się w prawie 80 krajach na całym świecie!

Kawa idealna – czyli jaka?

Eksperci kawowi są zgodni – taka, którą zachwyca się Twoje podniebienie. Natomiast smak nawet najlepszej jakości ziaren nie zostanie wydobyty, jeśli nie będą one prawidłowo przechowywane, tj. w suchym, ciemnym miejscu i szczelnym pojemniku. Nie bez znaczenia jest też sposób mielenia.

Należy zwrócić uwagę również na sposób zaparzania, bowiem to właśnie woda jest nośnikiem smaku. Ta przefiltrowana, o umiarkowanej twardości i odpowiedniej temperaturze (90-96°C, tj. gorąca, ale nie wrząca), sprawdzi się najlepiej. Jeśli dodatkowo będzie bogata w minerały i tlen, to jeszcze lepiej wydobędzie unikatowy aromat ulubionego gatunku.

Gorzka czy kwasowa?

Zanim jednak aromatyczne ziarna trafią do naszych domów, poddawane są wypalaniu – metodą bębnową lub gorącym powietrzem. To dzięki niemu ziarna uzyskują swoją brązową barwę, niepowtarzalny aromat i wyjątkowy smak – bardziej wyrazisty i gorzki w przypadku ciemnego  palenia, a kwasowy w wariancie jasnym.

– W Tchibo dbamy o jak najwyższą jakość naszych kaw. Aby wydobyć z każdego ziarna najlepsze nuty, stosujemy indywidualny proces palenia. Przygotowanie kawy to dla nas sztuka, rzemiosło i wieloletnia pasja, a w naszym portfolio wciąż znajdują się odmiany, wypalane przy użyciu tradycyjnych bębnowych maszyn prażalniczych, tak, jak robiono to przed 100 laty. Są to Tchibo Barista oraz Davidoff Espresso 57 – mówi Dorota Józeforska, Quality Assurance & Customer Care Senior Specialist, odpowiadająca m. in. za jakość kawy i szkolenia na jej temat w Tchibo Warszawa.

Smak i aromat tkwią w szczegółach

Różnorodną gamę smaków kawy zawdzięczamy również warunkom klimatycznym, m.in. wysokości, na której rosną krzewy. Najlepsze zbiory uzyskamy z najwyżej położonych kawowców, obfitujących w wysokiej jakości ziarna, dojrzewające dłużej. Liczy się także rodzaj kawy – a jest w czym wybierać.

Istnieje ponad 60 różnych gatunków ziaren, z czego najpopularniejsze i o największym znaczeniu gospodarczym, okazują się być dwa z nich – Arabika oraz Robusta. Arabika  jest łagodna, aromatyczna i delikatnie kwasowa w smaku, Robusta zaś – odkryta zaledwie dwa stulecia temu, ostra, z nutą goryczy i ziemistym smakiem. To właśnie ten drugi gatunek dostarczy nam większej dawki energii, bo w porównaniu z Arabiką zawiera nawet 2-3 razy więcej kofeiny. Używa się jej najczęściej do przygotowania espresso, a wyrazisty i mocny smak przywołuje na myśl niespieszne letnie poranki.

Przygotuj kawę jak barista

Idealny napar kawowy otrzymamy jednak dopiero, gdy zastosujemy wszystkie zasady zaparzania kawy, m.in. do metody parzenia dopasujemy grubości zmielenia ziaren.  Warto pamiętać o podstawowej zasadzie: im dłużej kawa nasiąka, tym grubszy powinien być stopień jej zmielenia. Kawę przyrządzoną zgodnie z tymi zasadami można smakować w kawiarniach Tchibo.

– W naszych kawiarniach delektować się można rozmaitymi wariantami kaw: wyśmienitym espresso, klasycznymi americano lub cappuciono czy delikatnym latte macchiato. Bazą do wszystkich naparów i napojów kawowych w kawiarniach Tchibo jest kawa produkowana zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, szacunkiem do kraju, z którego pochodzi i samej historii tego napoju – wyjaśnia Dorota Józeforska. Prawidłowo przygotowana, dobrana zgodnie z preferencjami podniebienia kawa to nie tylko doskonały sposób na pobudzenie zmysłów, ale także – zgodnie z tym, co oznacza staroarabskie ”kahwa” (”usuwające zmęczenie” lub ”siła podnosząca”) – potencjalna możliwość czasowej poprawy samopoczucia.

Poprzedni

Nowe i proekologiczne rozwiązania z dziedziny żywienia

Następny

Konferencja Offshore Wind Poland już 21-22 listopada w Warszawie

Redakcja EcoTaste

Redakcja EcoTaste

PowiązaneWpisy

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki
Aktualności

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

W sklepach mamy dwa rodzaje owoców - polskie i importowane. Dowiedz się, dlaczego to dwa różne produkty? Dlaczego owoce krajowe...

5 maja 2025
Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki
Aktualności

Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

Raportowanie środowiskowe stało się nieodzownym elementem zarządzania w nowoczesnych firmach. Z jednej strony, wynika to z rosnących wymagań prawnych, z...

18 lipca 2024
Następny
Konferencja Offshore Wind Poland już 21-22 listopada w Warszawie

Konferencja Offshore Wind Poland już 21-22 listopada w Warszawie

Ostatnie wpisy

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

5 maja 2025
Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

18 lipca 2024
Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

17 listopada 2023

Facebook

Produkty ekologiczne

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

29 września 2023
Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

24 lipca 2023
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

16 lipca 2022
Jak zaplanować idealny piknik

Jak zaplanować idealny piknik

15 lipca 2022
Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

6 czerwca 2022
AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

19 kwietnia 2022

Archiwa

  • maj 2025
  • lipiec 2024
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020
  • lipiec 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019

Kategorie artykułów

  • Aktualności
  • Produkty
  • Zero waste

Tagi

barwnik butelka dieta dla dzieci drewniany Dzieci edukacja ekologia ekologiczny ekosystem emisja energetyka Energia fotowoltaika GDD HAPPY COLOR infrastruktura klocek konsument kosmetyk marnowanie żywności ochrona środowiska odnawialne źródła energii odpad owoc Papier plastik polimer Przemysł przyroda Recykling segregacja sklep Transport Unia Europejska Warszawa witamina wzrost sprzedaży zanieczyszczenia powietrza zdrowie Zero Waste ziemia zmiany klimatyczne środowisko żywność
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strony partnerskie
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

Eco Taste

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko

Eco Taste

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności i plików cookie .