Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
Brak wyników
Zobacz wszystkie
Eco Taste

Zdrowe śniadanie Polaków: wyniki badania opinii

23 sierpnia 2021
w Aktualności
Czas czytania:4 mins read
A A

Jakie jest idealne śniadanie według Polaków? Smaczne – deklaruje 51% respondentów. Zwracamy uwagę także na łatwość i szybkość przygotowania oraz by zawierało porcję warzyw lub owoców. Marka owsianek funkcjonalnych NESVITA firmy Nestlé przedstawia wyniki ankiety „NESVITA dobry dzień” zrealizowanej wspólnie z agencją badawczą SW Research[1].

Zdecydowana większość Polaków – blisko 76% – spożywa śniadanie codziennie. Pozostałej części badanych zdarza się jednak pominąć ten najważniejszy posiłek dnia: 14% robi to sporadycznie, a co dziesiąty ankietowany je śniadania nieregularnie, rzadko bądź wcale. Jeśli je pomijamy to dlatego, że akurat nie jesteśmy głodni, nie mamy czasu lub ochoty go przygotować. Czas staje także na przeszkodzie, by posiłek ten był codziennie prawidłowo zbilansowany. Choć aż trzech na czterech respondentów uważa swoje śniadania za zdrowe, na to, by było takie codziennie najczęściej nie pozwala właśnie brak czasu (36%), ale i przyzwyczajenie (33%).

Jak podkreśla Katarzyna Żywczyk, Specjalistka ds. Żywienia w Nestlé Polska – Warto pamiętać, że rozpoczynanie każdego dnia od zbilansowanego śniadania daje nam energię na czekające w ciągu dnia zadania, poprawia koncentrację i pobudza nasz metabolizm do działania po nocnej przerwie. Odpowiednio skomponowane śniadanie może wpływać na dłuższe odczuwanie sytości, a także zapobiega przed podjadaniem w ciągu dnia i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Warto podkreślić, że regularne spożywanie śniadań przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy, insuliny, cholesterolu ogółem oraz frakcji „złego” cholesterolu LDL, a także triglicerydów. Czynniki te mają istotne znaczenie w profilaktyce chorób dietozależnych, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, zespół metaboliczny czy otyłość.

Priorytet: zdrowie!

Czym zatem dla badanych jest zdrowe śniadanie? Jego najczęściej wskazywanym składnikiem są warzywa – co podkreśla połowa respondentów (szczególnie kobiety i osoby w wieku 18-29 lat). Owoce i pieczywo wskazuje 22% z nas, niewiele mniej – mięso i wędliny. Nabiał i jajka to blisko 20% wskazań. W zdrowotnym śniadaniowym menu Polaków znajdują się również sery, pełnoziarniste i ciemne pieczywo, a także musli, owsianki i płatki.

Co ciekawe, aż 70% respondentów zwraca uwagę na zawartość błonnika w swoich posiłkach, jako jego źródło wskazując najczęściej pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, świeże warzywa i owoce, kasze, nasiona roślin strączkowych. – Błonnik pokarmowy jest bardzo istotny i z pewnością warto o nim pamiętać, szczególnie, że – wbrew deklaracjom – wciąż niestety jest go w naszej codziennej diecie za mało. Dlaczego warto uwzględnić go w menu? Korzystnie wpływa między innymi na pracę przewodu pokarmowego, zapewnia uczucie sytości oraz obniża tempo wchłaniania glukozy do krwi – mówi Katarzyna Żywczyk i dodaje – By wesprzeć konsumentów w zdobywaniu rzetelnej wiedzy na ten temat, marka NESVITA wspólnie z Polskim Towarzystwem Dietetyki realizuje kampanię „Siła błonnika”. W materiałach przygotowywanych przez ekspertów znaleźć można informacje o wielu funkcjach, które błonnik pełni w zbilansowanej diecie, a także poznać jego najlepsze źródła.

Gotowe rozwiązania: pysznie, szybko, pożywnie

Z badania wynika, że poza smakiem (51%), dla respondentów bardzo ważne są także łatwość i szybkość przygotowania śniadania (po 39% wskazań). Z pewnością dlatego tak chętnie sięgamy po gotowe produkty ułatwiające przygotowanie tego posiłku (takie, jak np. owsianki czy musli). Z różną częstotliwością sięga po nie aż 89% respondentów. To najczęściej osoby w wieku 18-39 lat.

– Doskonałą odpowiedzią na te potrzeby są nowe owsianki funkcjonalne NESVITA. Charakteryzują się one świetnym smakiem, co potwierdzają testy zrealizowane wśród konsumentów[2], a także dobrym składem. To kompozycje naturalnych pełnoziarnistych płatków owsianych, suszonych owoców i nasion, z odrobiną naturalnego miodu – bez dodatku białego cukru. Nowe warianty obejmują trzy funkcjonalne rozwiązania wspierające trawienie (wariant śliwkowo-jabłkowy z nasionami siemienia lnianego i wapniem), zdrową skórę (wariant marchewkowo-jabłkowy, z siemieniem lnianym i witaminami B2 i B3) oraz odporność (łączący maliny, czarne porzeczki z witaminami C oraz B6) – komentuje Marzena Maciąg-Urbańska, Kierownik Grupy Produktów w Nestlé Polska i dodaje – Owsiankę wystarczy zalać mlekiem, napojem roślinnym czy też jogurtem, by w kilka minut uzyskać gotowy posiłek. Jest ona nie tylko dobrym źródłem błonnika, ale i pyszną propozycją śniadaniową dla każdego – także tych z nas, którym często brakuje czasu o poranku.   

Więcej informacji o roli błonnika w diecie można znaleźć na stronie: www.silablonnika.pl


[1] Badanie zrealizowane przez SW Research w okresie 27.07-02.08.2021, na reprezentatywnej grupie Polaków N=535, metodą CAWI (wywiady on-line)

[2] Nowe warianty owsianek NESVITA smakowały 99% konsumentów spośród osób jedzących owsianki – dane z badania « Owsianki Funkcjonalne. Contept product test » zrealizowanego przez IPSOS w grudniu 2020 na próbie n=497

Tagi: cholesterolciałocukrzycadietaglukozajogurtkatarzyna ŻywczykmetabolizmnabiałNestleotyłośćporzeczkaposiłekprofilaktykaroślinasytośćwitamina
Poprzedni

Sklep charytatywny Fundacji Sue Ryder w Westfield Arkadia

Następny

Ładowarka GreenWay w ekologicznym sklepie Żabki

Redakcja EcoTaste

Redakcja EcoTaste

PowiązaneWpisy

Nestlé uruchamia NESCAFÉ Plan 2030, aby pomóc w rozwoju rolnictwa regeneracyjnego, zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych i poprawie poziomu życia rolników
Aktualności

Nestlé uruchamia NESCAFÉ Plan 2030, aby pomóc w rozwoju rolnictwa regeneracyjnego, zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych i poprawie poziomu życia rolników

NESCAFÉ, największa marka kawy należąca do Nestlé i jedna z najpopularniejszych kaw na świecie, przedstawiła dziś swój szeroko zakrojony plan,...

5 października 2022
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie
Produkty

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny W sezonie, w naszym menu, jak najczęściej powinny się więc pojawiać: jagody kamczackie, aronia, agrest, porzeczki, borówki,...

16 lipca 2022
Następny
Ładowarka GreenWay w ekologicznym sklepie Żabki

Ładowarka GreenWay w ekologicznym sklepie Żabki

Ostatnie wpisy

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

Pochodzenie ma znaczenie – kupujmy polskie truskawki

5 maja 2025
Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

Raportowanie Środowiskowe – kluczowe elementy i najlepsze praktyki

18 lipca 2024
Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

Polska jest bardzo atrakcyjnym, ale i trudnym rynkiem dla inwestorów OZE.

17 listopada 2023

Facebook

Produkty ekologiczne

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

Tego nie wiecie o kawie. Jakie kryje tajemnice i jak przygotowywać ją jak barista?

29 września 2023
Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

Kurczak z wolnego wybiegu – dlaczego warto wybierać EKO żywność?

24 lipca 2023
Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

Owoce jagodowe wciąż nie są doceniane. Dietetycy zalecają, by spożywać ich filiżankę dziennie

16 lipca 2022
Jak zaplanować idealny piknik

Jak zaplanować idealny piknik

15 lipca 2022
Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

Bardziej ekologiczna jazda dzięki odpowiednim oponom czyli jak zaoszczędzić do pół litra paliwa na 100 km

6 czerwca 2022
AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA uczy dzieci szacunku do natury

19 kwietnia 2022

Archiwa

  • maj 2025
  • lipiec 2024
  • listopad 2023
  • październik 2023
  • wrzesień 2023
  • sierpień 2023
  • lipiec 2023
  • maj 2023
  • kwiecień 2023
  • marzec 2023
  • styczeń 2023
  • grudzień 2022
  • listopad 2022
  • październik 2022
  • wrzesień 2022
  • sierpień 2022
  • lipiec 2022
  • czerwiec 2022
  • maj 2022
  • kwiecień 2022
  • marzec 2022
  • styczeń 2022
  • grudzień 2021
  • listopad 2021
  • wrzesień 2021
  • sierpień 2021
  • lipiec 2021
  • czerwiec 2021
  • maj 2021
  • kwiecień 2021
  • marzec 2021
  • luty 2021
  • styczeń 2021
  • grudzień 2020
  • listopad 2020
  • październik 2020
  • wrzesień 2020
  • sierpień 2020
  • lipiec 2020
  • grudzień 2019
  • listopad 2019

Kategorie artykułów

  • Aktualności
  • Produkty
  • Zero waste

Tagi

barwnik butelka dieta dla dzieci drewniany Dzieci edukacja ekologia ekologiczny ekosystem emisja energetyka Energia fotowoltaika GDD HAPPY COLOR infrastruktura klocek konsument kosmetyk marnowanie żywności ochrona środowiska odnawialne źródła energii odpad owoc Papier plastik polimer Przemysł przyroda Recykling segregacja sklep Transport Unia Europejska Warszawa witamina wzrost sprzedaży zanieczyszczenia powietrza zdrowie Zero Waste ziemia zmiany klimatyczne środowisko żywność
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko
  • Strony partnerskie
  • Polityka prywatności
  • Kontakt

Eco Taste

Brak wyników
Zobacz wszystkie
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Zero Waste
  • Produkty Eko

Eco Taste

Ta strona używa plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności i plików cookie .